ZEKİ GÜLDÜ Çankırı/Eldivan doğumludur. 1984 yılı Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Resim-iş Bölümü, Resim Ana Sanat Dalı, Mustafa AYAZ atölyesinden mezun oldu.
Resimlerim, peyzaj değil, manzaradır, diyor. İlk sergimin başlığı da MEMLEKET MANZARALARI söylemiyle çıktı, izleyicilerinin karşısına. Buradaki ironi halen devam etmektedir. Memleket ve dünya halleri çok yakınımızda alev alev. Sanki gün batımı manzaraları gibi.
Sanatçının gücü, yaşamın halleriyle ilgili olarak kendisine alan açabilme, yaratıcı gücünü bu alana taşıyabilmesidir. Çok dolambaçlı olmadan yalın yeni önermeler ve dil oluşturabilmektir. Benim için bu dil "MANZARA"dır. Bu dil yeni yaşamdır. Bu dil Memleket Manzarasıdır. Kalıplara takılmadan, renkçi, dışavurumcu tavırla üretiyorum eserlerimi.
Toprak, gökyüzü, taş, kerpiç damlı evler memleket ve dünya hallerinin çığlığına; kardelenler, çiğdemler, sevgi çiçekleri, bir dal, bir yaprak, taş, böcek, her neyse hepsi yeni bir yaşamın görsel sunumudur. Sığınırız renklere, çiçeklere, toprak damlı evlere, sarılırız esere liman olur.
Eserleri ve anlayışını kısaca bu şekilde ifade eden sanatçı; çalışmalarını aralıksız kendi atölyesinde sürdürmektedir. BRHD (Birleşmiş Ressamlar Heykeltıraşlar Derneği), üyesidir. Cumhuriyetimizin 75. yılı etkinlilerinde ÖDÜL’e layık görüldü. Çok sayıda karma, grup, festival ve etkinliklerde bulunan sanatçının resmi ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.
KİŞİSEL SERGİLERİ ;
1997 Çankaya Belediyesi Sanat Galerisi-ANKARA
1997 Edirne Belediyesi Sarayiçi- EDİRNE
1997 Vakıfbank Feneryolu Sanat Galerisi- İSTANBUL
1999 Milli Piyango Talih Kuşu Sanat Galerisi-ANKARA
2000 Anadolu Ajansı Sanat Galerisi-ANKARA
2004 Emima Sanat Galerisi-ANKARA
2006 T.C. Ziraat Bankası Kuğulu Sanat Galerisi-ANKARA
2013 Güzel Sanatlar Galerisi-ZONGULDAK
2014 Çaycuma Kültür Sanat Galerisi- ZONGULDAK
2015 Güzel Sanatlar Galerisi-ZONGULDAK
2017 Turaç Sanat Galerisi, Kale- ANKARA
2018 Büyükşehir Belediyesi Tarihi Havagazı Fabrikası Sanat Galerisi-İZMİR
2020 Koronalı Günler Sanal Resim Sergisi-YouTube
2020 Çatalzeytin-Kastamonu Sanal Resim Sergisi-YouTube
2021-Kişisel yağlıboya Sanal Resim Sergisi- YouTube
TÜYB 2013
Kapodokya Covid 19
Hiç Sönmeyen
Bu Güne Kalan
MEMLEKET MANZARASI ve DURUŞ
Kırk yıldır sanatsal üretim, kişilik , üslup oluşumunda; memleket manzarası ve ahvali sorunum oldu. Dağı taşı deresi bin bir çeşit canlısı, evler köyler; şehirlerde, hayran hayran bakıp önünden ayrılamadığım insanlığın mirası tarihi eserler, yaşamımın izdüşümü oluverdiler. Sanatçının sorununu ifade edeceği bin bir dili olmalıydı.
Birikimin ışığı ve yüklediği sorumlulukla atılan her bir fırça darbesi, Anadolu'ya özgü bir dildir Kerpiç damlı evlerde. Eserlerim, Anadolu uygarlıklarının yaratmış olduğu kültüre, sanatsal kimlik mirasına göndermeler içerir.
Israrla söylemeye devam ediyorum. İnsanlığın ve çağımızın en önemli sorunu ; Çevre ve Doğal Kaynaklar Paylaşım (3.dünya) Savaşıdır. Bu savaş ve talan dünyada sürekli devam ediyor. En verimli topraklar, ORTADOĞU ve ANADOLU üzerinde. Detay ve analizler elbette ki bizim işimiz değil. Ancak sormak ve sorgulamak işimizdir.
‘’Ressamım, yurdumun taşından toprağından sürüp gelir nakışlarım. Taşıma toprağıma toz konduranın alnını karışlarım ‘’ diyor , Büyük usta Bedri Rahmi. Anadolu; bu kadim topraklar insanlığa beşiklik etmiş milyonlarca yıl. Üretmiş, yaratmış, miras bırakmış gelen kuşaklara.. Bu miras nice talan yağma ve savaşlarla karşı karşıya kalmış. Direnişler yaşamış zengin deneyimler de bırakmış bu konuda. Elbette bu durum Sanatçı duyarlılığının da ölçüldüğü bir laboratuvar gibidir. Köroğlu’ndan bize 100 yıl önce geldikleri gibi geri dönen emperyalistler, tekrar yerel işbirlikçileri ile sürdürdükleri talan ve yağmada KAZ DAĞLARINA dayandılar. Def olmaları için son dönemeç Kaz Dağları. Geçilirse geçmiş olsun. Çocuklarımıza , torunlarımıza bu toprakları dedelerimizden aldığımız gibi teslim edebilmek insanlık onuru olmalıdır.
Pir Sultan’lar, Köroğlu, Mustafa Kemal’ler, Deniz’ler, Bergama köylüleri, Kazım Koyuncu Metin Lokumcu’lar , daha birçok yiğit , onurlu duruş ve direnişin de mirasını bu topraklara bıraktılar.
HES’ler, Otoyollar, Ovit, Munzur, Küre dağları, Kelebekler Vadisi, Salda Gölü, Cerattepe, Şirince, Nallıhan, Filyos, Amasra, Çatalağzı, ve yüzlercesi ...Sahi Atatürk Orman Çiftliği ne oldu? HEPSİ İŞGAL ALTINDA!
Sadece Kaz Dağları değil Anadolu’nun dört bir yanında bir karış toprağın eşelenmesine izin vermemeliyiz. Bu işgale karşı, DİRENİŞ HAKTIR. ANADOLU’nun altıda üstü de HALKINDIR, İNSANLIĞINDIR.
Zeki GÜLDÜ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder