7 Mart 2021 Pazar

SAHİ 8 MART NEYDİ

SAHİ 8 MART NEYDİ?

8 Mart 1857'de daha iyi çalışma koşulları için başlattıkları grev sonrasında meydana gelen olaylar yüzünden 129 kadın işçi Amerika'da ki bir tekstil fabrikasında can verdi. 1910 yılında Danimarkada bu günün Dünya Kadınlar günü olarak anılmasına karar verildi.

Türkiye 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutladı. Uygulamaya giren pek çok sosyal politikaya rağmen, Türkiyede yaşayan kadınların hala sosyal yaşam içinde karşı karşıya kaldıkları çok ciddi sorunlar söz konusu. Özellikle çalışan kadınların problemlerinin, iş ve özel yaşam arasındaki dengenin kurulmasının zorluğundan işyerinde maruz kalınan ayrımcılığa kadar uzanan çeşitli alanlarda ortaya çıktığı görülüyor. Bunun sonucunda iş ve yaşam dengesi bozulmuş. İş ve aile yaşamı arasındaki dengeyi kurabilmek tüm çalışanlar açısından büyük önem taşımakla birlikte, özellikle evli ve/veya çocuk sahibi kadın çalışanlar bakımından kritik

bir öneme sahip Dünya Emekçi Kadınlar Gününde tüm dünyada etkinlikler yapılacak. Türkiyede ise yasaklarla dolu olarak geçecek. Yasaklar bir gün önceden başlıyor. O gün için planlanan etkinliklere izin verilmediği duyuruluyor. Kadın kuruluşları direniyor. Polis müdahale ediyor. Olaylar patlak veriyor.

Kadınlardan bu kadar mı korkuyorsunuz?

Her ne kadar 8 Mart "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlansa da bu kutlama faaliyetlerinde hep kadınlarımızın sorunları, sıkıntıları ve erkekler karşısındaki eşitsizliği gibi olumsuzluklar üzerinde durulması maalesef üzücü bir hakikattir.

Kadınların sıkıntıları esasında dünya genelinde aynı özellikleri gösteriyor. Dünya coğrafyasının her ülkesinde, her toplumunda kadınlar benzer sorunlarla karşı karşıya. En başta da kadına şiddet geliyor. Erkeğin kas gücünün üstünlüğü maalesef her yerde kadına şiddet uygulama hususunda bir eşitsizlik olarak karşımıza çıkıyor. Dövülen, eziyet ve işkence edilenlerin yanı sıra, fuhşa zorlanan, tecavüze uğrayan, alınıp satılan bir meta gibi görülen kadınlar var. Bütün bu karamsar ve olumsuz tabloya rağmen her geçen yıl, kadınların maruz kaldığı şiddet olsun, onların ekonomik, kültürel ve siyasi hayata katılımı konusunda olsun, dünya çapında önemli adımlar, atılımlar gerçekleştiriliyor.

Türkiye'de kadınlar günü kutlanamaz. Çünkü Türkiye'de kadın yoktur. Bağyan vardır. Erkek reyonu vardır. Kadın reyonu yoktur. Bayan reyonu vardır. Lokantalarımızda bayanlar için yerimiz vardır. Kadınlar için yoktur. Bayan ayakkabısı vardır. Kadın ayakkabısı yoktur. Bayan kuaförü vardır ama kadın kuaförü yoktur, Ulaşım araçlarımızda bayanlara yer verin diye yazar. Kadınlarımızın ulaşım araçlarında bile yeri yoktur.

George Orwell'in ünlü Hayvanlar Çiftliği eserinde bir sözü vardır. "Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir." Eğer bu sözü kadın-erkek eşitliği için kullanırsak her iki cins eşittir ama erkekler kadınlardan daha eşittir, dersek, geçmişten günümüze erkek kadın eşitliğine baktığımızda hiç de garip bir şey söylemiş olmayız. Maalesef bu anlayış böyle gelmiş böyle gitmektedir ama inşallah bundan sonra böyle gitmeyecektir.


MİNE GÜLEŞKEN ASLAN






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İrfan Karabulut Sus/adım Harput

İrfan Karabulut kimdir?           1966 yılında Dersim/Mazgirt'in Sülüntaş köyünde doğdu. İlköğrenimi babasının müstahdem olarak çalıştığ...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *