1 Mart 2022 Salı

Ramazan ŞİMŞEK

 




     “Eğitimci- Araştırmacı Yazar ve Şereflikoçhisar’ın Efsanevi Şairi”


     1953 yılında Şereflikoçhisar’ın Eley Köyünde doğdu. İlk ve ortaokulu ilçesinde okudu.  1976 Ankara İlk Öğretmen Okulu mezunudur. 1988’de Eskişehir Anadolu Üniversitesi A.Ö.Fakültesi Ön Lisans Programını bitirdi. 28 yıl sınıf öğretmenliği yaptıktan sonra 2004 yılında emekli oldu. Evli ve üç çocuk babasıdır.

    Şiire olan ilgisi küçük yaşlarda başladı. Öğretmen Okulunda şiirin teknik bilgilerini öğrenirken şiiri daha da çok sevdi.

    1973 yılında ünlü şairlerimizden Göktürk Mehmet UYTUN ve Niyazi Yıldırım GENÇOSMANOĞLU ile tanışması hayatının dönüm noktası oldu. Onlar, kendisini gazete ve dergilere şiirlerini göndermesi açısından yüreklendirdiler. İlk şiiri 19 Kasım 1975’ de Millet Gazetesinde yayınlandı. Daha sonra öğretmenlik yaptığı yerlerin yerel gazetelerinde yazdı.

    Düz yazı ve şiirlerle esas çıkışını 1992–2007 yılları arasında Şereflikoçhisar Çengel Gazetesinde yaptı. Bu gazetede Cantekin Birgen ve Ramazan Şimşek imzalı folklorik araştırmalar, makaleler, öyküler ve röportajları ile 400 ü geçkin şiir yazdı. Bir ara 2002 yılında Şereflikoçhisar Hisar ve 2009 yılında da Şereflikoçhisar Tuz Gölü Haber Gazetesinde yazdı. Bunların yanında Kovan, Çıhla, Başak, Tuz Diyarı Şereflikoçhisar, Tuz gölü, ŞEDER, Tuz Yolu, Koçhisar Elleri dergileri ile Şereflikoçhisar 96 ve Şereflikoçhisar Bir Sancağın Öyküsü adlı kitaplarda araştırmaları ve şiirleri ile röportajları ve makaleleri yayınlandı. Yine 2005 yılında Şereflikoçhisar Belediyesinin çıkardığı “Belediyemiz 120 yaşında” adlı eser ve Cumhuriyetin Sesi Gazetesinde eserleri yayınlanan Ramazan Şimşek, Gündüz Kitapevi Yayınlarının çıkardığı Türk Şairleri Antolojilerinin 3.sünde kendine yer edinmeyi başardı.

     Bugün itibarı il yer aldığı antolojilerin sayısı on dan fazladır.

    1992–2002 yılları arasında tam on yıl her Öğretmenler Gününde, kimi Tuz Festivallerinde kendi şiirlerini okuyan Ramazan Şimşek beğenilerek izlenmiş ve devamlı takdir edilmiştir.

    2002 yılında bir araştırma ve inceleme kitabı olan Eley Köyü, 2004 yılında da Peçenek’ten Sesleniş adlı şiir kitapları yayınlanmıştır. Başak Dergisi’ni kendisi çıkaran şairin halen, “Gönül Telimizi Titreten Duygular” “Arkadaşım Hayrullah Yiğit” “KENDİ HİKAYEM” ve “Geç Solan Güller” adlı basıma hazır eserlerin sahibidir.

 





     Merkezi Ankara da bulunan “Sivri Kalemler” Şiir Edebiyat ve Kültür Derneği, yine Merkezi İstanbul’da bulunan Türkiye Şair Ozan ve Yazarlar Kültür Derneği ve  de Şereflikoçhisar’ılar Dayanışma ve Kültür Derneği Üyesi olan Ramazan Şimşek’in mesleki dalı dışında aldığı ödüllere gelince:

 

1.            Yeni Düşünce Dergisinin 1983 yılında açtığı şiir yarışmasında Ozan Garip Takma adıyla ilk 10’ a girme başarısı.

2.            1996 yılı Öğretmenler Gününde Şereflikoçhisar ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünce kompozisyon dalında birincilikle ödüllendirilmesi.

3.            1998 yılında Şereflikoçhisar Kaymakamlığının düzenlediği Öğretmenler Günü, Öğretmenler Arası Şiir Yarışması birinciliği.

4.            2005 yılında Şereflikoçhisar Belediyesince Kültüre Hizmet ödülüne layık görülüp, ödüllendirilmesi.

5.            2005 yılında sponsorluğunu Anayurt Gazetesi’nin yaptığı Gündüz Kitapevi Yayınlarının düzenlediği, Türkiye çapındaki şiir yarışmasında Hece Dalında, taktir name Ödülünü alması.

6.            Yine sponsorluğunu Anayurt Gazetesinin yaptığı, Gündüz Kitapevi Yayınlarının düzenlediği, Şiir yarışmasında aynı ödülü 2006 yılında da alma başarısı göstermesi.

7.            ŞEDER Dergisi’ne katkılarından dolayı Şereflikoçhisar’ılar Dayanışma ve Kültür Derneği’nce 2007 yılında ödüllendirilmesi.

8.            Gündüz Kitapevi Yayınlarından 2009 yılında Hikâye Üçüncülüğü ödülünü alma başarını göstermesi.

9.            Şereflikoçhisar Belediyesi’nin” Kültürümüze Katkı” ödülünü alma başarısını göstermesi ve gazeteci İhsan Serin’inin yayınladığı Koçsar Elleri Dergisi’nde yer alması.

10.          Gündüz Kitapevi yayınlarının düzenlediği yarışmada hikâye üçüncülüğü ödülünü alması.

11.          2012 yılında TEMA’nın Haymana ilçesinde gerçekleştirdiği etkinlikte Türkiye Şair Ozan Ve Yazarlar Derneği Batı Karadeniz Bölge Temsilciliği tarafından “Kültür Şairi” Ödülünü alması

12.          2013 yılında yapılan Türkiye Şair Ozan ve Yazarlar Derneğinin düzenlediği 24 Kasım Öğretmenler Günü şiir yarışmasında katıldığı iki şiirinin de taktir name ve mansiyonla ödüllendirilmesi.

13.          2014 yılından 2016’nın sonuna kadar Türkiye Şair Ozan ve Yazarlar Kültür Derneği ile kimi derneklerden aldığı ikincilik, mansiyon ve taktir namelerin sayısı yedidir. Bu arada bir şiiri ile Türkiye ikinciliği alma başarısını göstermiştir.

14.          2016 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığından onaylı “Halk Şairi” unvanı almıştır.

 15- 2018 den beri İLESAM üyesidir.

 16- 2019 yılında İLESAM Ansiklopedisinde yer almıştır.

 17- Halen İLESAM’ın yayınladığı İLESAM be İMBİK Dergilerinde yazmaya çalışmaktadır.

     Ünlü yazar ve şaire Derya KIZILGÖZ Mart 2005’te Şereflikoçhisar Çengel Gazetesi’nde şairimiz için özetle şunları yazmıştır:

     “Ramazan Şimşek gerçek bir şairdir. Şiirde ustadır. Rengi olan bir şairimizdir. Şiirler çok çeşitlidir. Hecenin her dalında ve serbest şiirde çok başarılıdır. Doğduğu yeri hem araştırmış hem de şiirleştirmiştir. Şiirleri yöresinde sevilerek okunmaktadır.

     O, artık Şereflikoçhisar ve çevresinin efsanevi bir şairidir.”

     Gazeteci yazar İhsan Serin, ŞEDER Dergisi’nin Mayıs 2007 de çıkan sayısının 132. sayfasında görsel yönetmen olarak Ramazan Şimşek’i “Şereflikoçhisar ‘ın İftiharı” sıfatıyla nitelendirmiştir.

                1962 yılı yazından 1978 yılının yaz sonuna kadar hem öğrenciyken hem de öğretmenken yazları hep amelelik yapmış. Ara sıra da tarım işlerinde çalışmıştır. Ama okumayı ve yazmayı hiçbir zaman elden bırakmamıştır. Hatta gazetede yazı yazmak uğruna Şereflikoçhisar Atatürk İlk Okulu Müdürlüğünü kendi isteği ile bırakmıştır. Birikimlerini yazdığı eserlerle ortaya koymuş ve değerlendirmiştir.

                Çok olumlu eleştirilere maruz kaldığı gibi az da olsa olumsuz eleştirilere de maruz kalmıştır. Bu konu ayrı bir yazı konusudur.

                Halen Sincan’da ikamet eden şairimiz doğduğu yer olan ve çok sevdiği Şereflikoçhisar’la ilgisini kesmemiştir.

         Başarılarının devamını dilediğimiz Ramazan Şimşek bugün çok sevdiği Şereflikoçhisar’dan ayrı olsa da edebi çalışmalarına devam etmektedir. 21 Aralık 2017 tarihi iti itibarıyla Şereflikoçhisar Peçenek Haber Gazetesinde yazmaya başlamıştır.

     Elinizdeki eserini kıvançla sunarız.

 

                                                                                                  Ramazan ŞİMŞEK

                                                                                                Öğretmen Şair ve Yazar

                                                                                                       

Buradaki biyografi,  Sayın İhsan SERİN tarafından  şairin  “Gönül Telimizi Titreten Duygular” adlı şiir kitabına yazdığı tanıtım yazısıdır. Gereken ilavelerle düzeltilmiştir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İrfan Karabulut Sus/adım Harput

İrfan Karabulut kimdir?           1966 yılında Dersim/Mazgirt'in Sülüntaş köyünde doğdu. İlköğrenimi babasının müstahdem olarak çalıştığ...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *