4 Mart 2022 Cuma

Mithat AŞIRAN-GÜVEN SAZ EVİ-ÇORUM






 Toz kanatlı bir kelebeğin sazın gövdesine estirdiği, 
Kaf Dağı Rüzgâr Tınısı işleyen yürek...


Bağlamayı bir de kendisinden tanıyalım. 

Mithat AŞIRAN 

 

" Mithat AŞIRAN ile birlikte faaliyetine başlayan Güven saz evi; 21 yıl içerisinde Almanya İngiltere Amerika Avustralya gibi çeşitli ülkelere bağlamalarını ulaştırabilmiştir. Bugün bir Türkiye markası olan Güven Saz Evi , aynı zamanda kültürün daim olabilmesi adına bünyesinde birçok usta yetiştirmiş olup, Türkiye’de ilk defa halk eğitim çatısı altında yetiştirdiği onlarca öğrencisine” Bağlama Yapımcılığı Kursu” sertifikası vermiştir… "


 Sazın ve Sözün Ustalarından Yaşayan Halk Şairi KUL HÜSEYİN yüz elli senelik kopuz sazının restorasyonu  Mithat AŞIRAN' a aittir.












OYMA BAĞLAMALAR 

Tekne formu  ağaç kütüğünün bütünü veya bir kısmının belli bir hacminin oyulmasıyla sağlanan oyma tekneler bütündür ve iç yüzeyi sürekliliğe sahiptir. Akustik karakterinin açığa çıkarılması, yüksek hissiyat gerektirir.  










BALTA BAĞLAMALAR 

Alt kısmında sivrilerek bir balta ağzını andıran teknesinden ötürü  bu ismi alan “Balta Bağlama” görüntüsünün yanı sıra tınısının da oldukça farklı olmasıyla diğer bağlamalardan ayrılır. 

Gövdesi çoğunlukla ardıç,köknar, karadut

Sapı çam, ardıç  

Göğüs tahtası ise çam, ya da köknar 

Teknesi, dörde bölünen ağaç özel keserlerle daha dar ve derin şekilde oyulur. Saz "gomalak" cila ile cilalanır. Göğüs kısmına ise hiçbir şey sürülmez. Genelde kısa saplı bağlama boyunda ve 12 perdelidir. Dede Sazı, Ruzba 


DEDE SAZLARI 

Çoğunlukla Malatya -Arguvan, Kahramanmaraş- Elbistan-Pazarcık, Kayseri- Sarız, Gaziantep, Sivas'taki Alevi topluluklarında çalınır.

KOPUZLAR 

Diz üzerine konularak çalınan “Kopuz” için  değerlendirilen ağaç yay şeklindedir. Kayın, meşe, ıhlamur gibi ağaç türleri seçilir. Kopuz çalgısı olacak ağaç fidanken özel bakıma alınır ve sadece sonbahar günlerinde kesilir. 





GÜVEN SAZEVİ

Atölye : (0364) 224 39 03 

GSM : (0535) 565 41 31

guvensazevi@hotmail.com

mithatasiran@hotmail.com

Adres

Bahçelievler Mahallesi , İpeklievler 3. Sokak No : 24 Çorum / Merkez



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İrfan Karabulut Sus/adım Harput

İrfan Karabulut kimdir?           1966 yılında Dersim/Mazgirt'in Sülüntaş köyünde doğdu. İlköğrenimi babasının müstahdem olarak çalıştığ...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *