20 Ocak 2021 Çarşamba

EMEĞİN RENGİ

 





"Çankırı’da 60 yıldır tiftikçilik yapan Mustafa Usta (80), köyden kente göçlerin artmasıyla mesleğin sona ermek üzere olduğunu vurguladı, “ köylü şehire akın etti. Şehirde her şey bedava zannetti, geri de dönemiyor, aç-tok idare ediyor” diyerek sosyal bir olaya parmak bastı.

Her şeye rağmen tiftikçilik mesleğini yaşatmak istediğini ifade eden Usta, “Bu mesleğe ilgi yok. Eskiden iş çoktu, şimdilerde ise öyle değil. Ben bu mesleği sevdiğim için devam ediyorum. Çankırı’da bu mesleği tek ben yapıyorum. Eskiden Çankırı’dan 500 ton tiftik çıkıyordu, şimdi 1 ton bile çıkmıyor. Hayvancılığın sona ermesi ile bu iş bitti! Dericilik de bitti. Şimdi koyun, keçi derilerini çöpe atıyorlar, alan yok!” dedi.

Usta, yün yerine naylon tercih edildiğini dile getirerek “Yün vücuttaki teri, hastalığı emer. Çünkü yün doğaldır. Yenilenebilir bir ürün, bakterilerle ayrışabilir. Uzun ömürlü ve güvenli. Alerjik ortamların oluşması için elverişli değil. Kir ve lekelere karşı direnir, kolayca temizlenir. Yün rahattır, doğal yalıtıcıdır. İyi uyku sağlar” sözleri ile faydalarını anlattı.

Mustafa Usta, yünü özellikle yeni evlenen kişilerin çeyiz düzmek  için  talep ettiğini ifade etti." alıntıdır




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İrfan Karabulut Sus/adım Harput

İrfan Karabulut kimdir?           1966 yılında Dersim/Mazgirt'in Sülüntaş köyünde doğdu. İlköğrenimi babasının müstahdem olarak çalıştığ...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *