Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka İlçesi'nin Altındere Köyü sınırları içinde, Altındere vadisine hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuştur. Halk arasında "Meryem Ana" adı ile de anılmaktadır. Meryem Ana adına kurulan manastırın "Sümela" adını ise "siyah" anlamına gelen "melas" sözcüğünden aldığı bilinmektedir.
Sümela Manastırı’nın 18. yüzyıldan itibaren birçok bölümü yenilenmiş, bazı duvarları fresklerle süslenmiştir. 19. yüzyılda oldukça büyük yapıların inşa edilmesiyle, manastır en zengin ve parlak dönemini yaşamıştır. Bu dönemde son şeklini alan manastır, pek çok seyyahın ziyaret ettiği ve yazılarında sözünü ettiği bir yer haline gelmiştir. Trabzon’un 1916-1918 yılları arasındaki Rus işgali sırasında ise manastıra el konulmuş, 1923'ten sonra tamamıyla boşaltılmıştır.
Tarihin değişik dönemlerinde farklı kültürlerin etkisi altında kalan Trabzon ve yöresi, bugün bu çeşitliliği her alanda yansıtmaya devam etmektedir. Sümela Manastırı da bu çeşitliliğin en güzel örneklerinden biridir. Bizans İmparatorluğu zamanında önemi artan yapı, Osmanlı Devleti’nin Doğu Karadeniz’i egemenliği altına alması ile birlikte farklı bir değere sahip olmuştur.. Büyük bir bölümü yenilenen ve duvarları fresklerle süslenen Sümela Manastırı bugün de turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olmaya devam etmektedir.
Bir aşk hikayesidir Sümela Manastırı, görenin yüreğinde...Her taşında ,taşıdığı her izde tarihin derinliklerine çağıran hikayeler uyumaktadır. Gezgin ruhlar, izlerini sürüp geldikleri vakit, çekip çıkaracak hikayelerini emanet edildikleri yerden. İnsanı derinden sarsan bir düş aleminin içine alınmakla yücelen bir hayalperest için Sümela Manastırı biçilmiş kaftandır. Giymeli üzerine.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder