23 Şubat 2021 Salı

Yakamoz

 



                 Yakamoz, Yunanca bir kelime olup, deniz yüzeyindeki ışıltı demektir. Ay ışığının denizde oluşturduğu yansıma Yakamoz değildir.Bu yansımaya Ay'ın şavkı denir.Sanılanın aksine Yakamoz, Ay olan gecelerde olmaz.

                   Denizde birçok farklı canlı türü yaşamaktadır. Bu canlı türlerinden biri de tek hücreli olan alglerdir. Bu alglerden Noctiluca üst sınıfından noctiluca scintillas (noctiluca miliaris) ışık saçan türleridir. Dokunulduklarında mavimsi-morumsu bir ışık saçıyorlar. İşte bu canlıların deniz yüzeyinde oluşturdukları mavimsi parıltı ve görüntüye yakamoz denilmektedir.

                   Yakamoz denize yansımaz, denizin içinden çıkar. Denizde yaşayan ve dokunulduklarında ışık saçan noctiluca scintillas algleri yakamozu oluştururlar. Maldivler’deki Vaadhoo ve Kuredu Adaları yakamozun en muhteşem görüntü sunduğu bölgelerdir.

                  Türkiye’de gerçek yakamoz ancak ay ışığının, tekne ve şehir ışıklarının olmadığı sahillerde yüksek bir tepeden deniz izlendiğinde mümkün olabilmektedir.Balık sürülerinin yakamozlara dokunmasıyla deniz yüzeyinde sanki floresan lambaları yanacak ve denizi mavimsi bir ışık dalgası saracaktır.Gerçek yakamoz,muazzam görüntüsüyle işte o zaman ortaya çıkacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İrfan Karabulut Sus/adım Harput

İrfan Karabulut kimdir?           1966 yılında Dersim/Mazgirt'in Sülüntaş köyünde doğdu. İlköğrenimi babasının müstahdem olarak çalıştığ...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *