6 Şubat 2021 Cumartesi

Ebru Sanatı

 



                Geleneksel sanatlarımızdan en duygu yüklü ve aynı zamanda etkileyici olanlarından biri de ebru sanatıdır. Renk renk, köşesiz ve geçişli şekiller, su dolu bir teknenin içine konan sıvı boyanın şekillendirilmesi ve onun kâğıda aktarılması ile elde edilmektedir.

                Her ne kadar ilk olarak kimin yaptığı kesin bir şekilde bilinmese de, ebrû sanatının Türkistan coğrafyasından çıkan bir Türk sanatı olduğu tüm dünya tarafından kabul edilmiştir.

               Kelime anlamına baktığımızda ise ebru kelimesinin , Farsça “bulutumsu” anlamına gelen ‘ebri’ ya da “su yüzü” anlamındaki ‘abru’ kelimelerinden türediğini görüyoruz. Çizgileri mermere benzediği için, Batı dünyası ebruya ‘marbling’, yani ‘mermerleme’ adını vermiştir. Zaman zaman karşımıza ‘Türk kağıdı’ olarak da çıkabilen bir kelimedir ebru.

              Battal ebru, şal ebrusu, çiçekli ebru, taraklı ebru, yazılı ebru gibi pek çok çeşidi vardır. Ebru, bir nevi hipnotik etkisi olan, birbiri içine geçmiş, labirent benzeri renk ve desenlerden oluşmuş, onu hem uygulayan hem de seyreden için ilham kaynağı bir sanattır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İrfan Karabulut Sus/adım Harput

İrfan Karabulut kimdir?           1966 yılında Dersim/Mazgirt'in Sülüntaş köyünde doğdu. İlköğrenimi babasının müstahdem olarak çalıştığ...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *