2 Şubat 2021 Salı

Ahmet ULUÇAY





Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tepecik köyünde 2 Aralık 1954'te dünyaya gelen, ilkokulu bitirdikten bir süre çobanlık yapan Uluçay, inşaat işçiliği, kamyon şoförlüğü, hamallık ve tavukçuluk gibi çeşitli işlerde çalıştı.

Köylerine gelen gezici bir film ekibi sayesinde sinemayla tanışan Uluçay, 12 yaşındayken arkadaşı İsmail Mutlu ile bir sinema makinesi yaptı.

Topladıkları film parçalarıyla köy halkına küçük gösterimler yapan Uluçay, arkadaşları İsmail Mutlu ve Şerif Akarsu ile "Tepecik Köyü Arkadaş Sinema Grubu"nu kurdu.

Köyde yaşayan yönetmen

Sinemanın yanı sıra edebiyatla da ilgilenen ünlü yönetmen, 1978'de sadece bir sayı basılan bir edebiyat dergisi çıkardı.

Filmlerini zor şartlar içinde çeken Uluçay, ömrünün son zamanlarına kadar yaşamını sürdürdüğü Tepecik köyünde "Şair Ahmet" olarak da bilinirdi.

Tavşanlı'da bir yerel gazetede yazarlık da yapan Uluçay, yaptığı çeşitli işlerde iflas ettikten sonra başarıyı sinemada yakaladı.



Ahmet Uluçay, "köylü yönetmen" olarak anılmasına karşın kendini "Ben köylü yönetmen değilim, köyde yaşayan bir yönetmenim." diyerek tanıttı.

İlk kısa filmi "Optik Düşler"i 1993'te aldığı eski bir kamerayla çeken Uluçay, "Koltuk Değneklerinden Kanat Yapmak", "Bizim Köyün Orta Yeri Sinema", "Minyatür Kosmos'da Rüya", "İnci Deniz Dibinde", "Epilectic Film", "Uzun Metrajın Resmi", "Exorcise" ve "Kaza" gibi çalışmaların de arasında yer aldığı çok sayıda ödüllü esere imza attı."



Beyin tümörü nedeniyle İstanbul'da tedavi görürken zatürreye yakalanarak 30 Kasım 2009'da vefat etti. Tavşanlı'nın Tepecik beldesinde toprağa verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İrfan Karabulut Sus/adım Harput

İrfan Karabulut kimdir?           1966 yılında Dersim/Mazgirt'in Sülüntaş köyünde doğdu. İlköğrenimi babasının müstahdem olarak çalıştığ...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *